szentivanijudo
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MENÜ
 
ÖVVIZSGÁK
 
VIDEÓK
 
EDZŐINK
 
VERSENYSZABÁLYZAT
 
_
 
A judo története

A JUDO TÖRTÉNETE

1882.-ben egy akkor 22 éves fiatalember, Jigoro Kano, több danos jiu-jitsu mester, az addigi harcművészeti ismeretei alapján megalkotta a ma judoként ismert küzdősportot.

Ez a fiatalember elszomorodva látta, hogy az akkori császársági rendszer - amit ma Meidzsi-korszaknak hívunk - mennyire háttérbe szorítja a régi szamurájok harcművészeteit, melyek évszázadokon keresztül meghatározták Japán egész társadalmi és szellemi értékét.

 

A szamurájok viselkedését, életfilozófiáját áthatotta az un. bushido, amely íratlan erkölcsi törvényük volt. Eszerint első helyen a hűség és bátorság állt. Az a szamuráj, aki komolyan vétett e szabályok ellen, az elvesztett minden megbecsülést, ami a szamurájok haláltmegvető rétegét megillette, sőt, nemcsak ő, hanem egész családja is megbélyegzetté vált, mert azt tartották, hogy a család rossz nevelése okozhatta csak, ha a harcos nem bizonyította hűségét uralkodója iránt. A vétkes szamuráj családja és saját becsületét azonban visszaszerezhette, ha sepukkuval, azaz rituális hasfelmetszéssel véget vetett saját életének.

 

A szamurájok szakmája a harc volt. Minden nagy hercegi - vagy csak gazdag földesúri - családnak megvolt a maga saját hadserege, melyek szinte állandó harcban álltak egymással. Így rengeteg egyéni harcművészeti iskola alakult ki, amelyek technikái titkosak voltak és így azok elárulása halálos bűnnek számított.

 

Voltak olyan iskolák, melyek azt hirdették, hogy a harcban legjobb ütni vagy rúgni, mások viszont a harcosok földredobását tartották a legeredményesebbnek. Ezek az iskolák aztán igazuk bizonyítására kihívták egymást viadalokra, ahol nem kímélték egymás életét.

 

A japán emberek ezeken a törvényeken felnőve lovagiasak, erősek, bátrak, valamint igen műveltek voltak, mert ez az életmód kitartásra, és a világ minél jobb megismerésére nevelt. a XIX. századi Japánban ezek az értékek elvesztek és mindenki a nyugati kultúrákat utánozta. Gyakran lehetett látni európai öltönyt és kardot viselő embereket, ami mai szemmel kissé furcsa lehetett.

 

A gyerekek nem sportoltak olyan kitartással, ami növelte volna fizikai erejüket és kitartásukat, ezért gyakran betegeskedtek, rosszul tanultak, nem tanulták meg tisztelni társaikat és szüleiket.

 

Jigoro Kano látta, hogy a régi japán szamurájok szellemében nem lehet tovább élni a modern Japánban, de kellenek olyan sportok, amelyekkel a gyerekek veszély nélkül kipróbálhatják erejüket és nagyon kemény fegyelemre nevelhetők.

 

Japánban a jiu-jitsu több száz éves múltra visszatekintő harci művészet volt. A régi szamurájok teljes harctechnikai agyagát tartalmazta a dobásoktól a kardkezelési eljárásokig és mindenre kiképezte a harcosokat.

Jigoro Kanonak szerencséje volt, mert az akkor még élő legnagyobb mesterektől, pl. Fukuda Hachinosuketól, Ishuze Mosamototól és Likubo Koheitől tanulhatott.

Amikor megalkotta rendszerét, amit "judo"-nak ("lágy út"-nak) nevezett el, elhagyta belőle a testi épségre veszélyes technikákat és sportolásra alkalmassá tette, így adta azt át a gyerekeknek és felnőtteknek.

 

A judo ma már olimpiai sportág, ami a judo hallatlanul emelkedő népszerűségét mutatja. Ahhoz azonban, hogy népszerűvé válhasson, sok Japán mesternek kellett külföldön bebizonyítani azt, hogy a fizikailag kisebb ember is legyőzheti a nagyobbat.

 

Egy eset játszódott le Amerika egyik kikötőjében. A mester felállíttatott egy küzdőteret és kijelentette, hogy aki őt legyőzi, az több száz dollárt kap. Persze a matrózok könnyű prédának nézték a 60 kg-os alacsony emberkét. Hatalmas lendülettel támadtak rá, aztán hogy-hogy nem, szépen orrukon, hátukon érkeztek a porba. Döbbenetes volt!

Mindenki meg akarta tanulni ezt a harci művészetet, de a kegyetlenül kemény edzéseket csak nagyon kevesen bírták ki.

 

Azóta az európai emberek is megtanultak úgy élni, hogy alkalmasak legyenek a judo tanulásra.

 

A JUDO Magyarországon:
1900 /1907/-ben Szemere Miklós kultuszminiszter meghívására érkezett hazánkba Sasaki Kichisabro /Kano tanítványa/ és három hónapos tanfolyamot tartott, amelyet 60 emberrel, végére csak 5-6 tanuló.
1928: Vincze Tibor maga köré gyűjtött több tanítványt és elkezdték a rendszeres edzéseket.
1931: első hivatalos judo klub a Nemzeti Torna Egyletben.
1933: Bécsben első nemzetközi verseny. /Döntetlen az osztrákok ellen./
1938-ban Frankfurtban Vincze Tibor, a nemzetközi övvizsgán
2. DAN-ból, Purman János 1. DAN-ból tett övvizsgát.

1938 és 1941 között több európai mester járt hazánkban tapasztalatcserén.

1946 és 1950 között számos judo szakosztály alakult.

1950: első övvizsga /TF/, első versenyt is.
1952: Magyar Birkózó Szövetségen belül megalakult az Országos Cselgáncs Társadalmi Szövetség.
1953: első hivatalos egyéni bajnokságot, majd
1954: megkezdődött az edzőképzés a TF-en.
1956: válogatott keret megalakulása
1957: önálló Magyar Cselgáncs Szövetség, amely 1958-ban lett tagja az EJU-nak.

1976: első EB arany: Tuncsik József, Kievben.
1986: Belgrád, EB-győztes: Csák József és Hajtós Bertalan.
1992: Olimpiai bajnok lett Kovács Antal.

 

Küzdelmi technikák:
Állásharc - tachi-waza; dobások - nage-waza; Állások - shisei; megfogások - kumikata; Esések - ukemi-waza; lépések, mozgás küzdelem közben; Védekezés; megelőzés; Közbetámadás; cseles indítás; Kombinációk; követő technikák;

 

Dobások csoportosítása:
Kézdobások - te-waza; csípő dobások - koshi-waza; Lábdobások - ashi-waza; hátravetődés - ma-sutemi-waza; Oldalravetődés - yoko-sutemi-waza

 

Speciális csoportosítás:
Go-kyo rendszer = 5 x 8 dobás, fokozódó nehézséggel, illetve a történeti kialakulás szerinti csoportosítva.

 

Földharc technikák csoportosítása:
Leszorítások - osae-waza; fojtások - shime-waza; Feszítések - kansetsu-waza; ütések, rúgások - nem részei a versenyjudonak!

 

Verseny tudnivalók:

9m x 9m nagyságú tatamin, amelyet még körülvesz 1-2 m védőszőnyeg. 2 oldalbíró és 1 vezetőbíró. A küzdők piros - fehér övet vesz fel.

 

Verseny vezényszavak:

Hajime = rajta; mate = állj; hajime yoshu = folytasd tovább; Mate suromama = ne mozdulj; állj osaekomi = leszorítás; Osaekomi toketa = leszorítás megszünt; hantei = döntés; Mate suromade = a küzdelem vége; maritta = feladás; hisiwake = döntetlen;

 

Pontozás:

Koka, shido, yuko, chui, wazari, keikoku, ippon, hansokumake.

 

 

A magyar Olimpiai-érmesek

Név

Időpont

Helyszín

Kategória

Helyezés

Kovács Antal

1992

Barcelona

95 kg

1

Hajtós Bertalan

1992

Barcelona

71 kg

2
Csák József

1992

Barcelona

65 kg

2

Csősz Imre

1992

Barcelona

+95

3

Kincses Tibor

1980

Moszkva

60 kg

 
Ozsvár András

1980

Moszkva

abszolút

 

Tuncsik József

1976

Montreal

63 kg

 

 

A magyar Világ-bajnokok

Név

Időpont

Kategória

Kovács Antal

1993

95 kg

 

A magyar Európa-bajnokok

Név

Időpont

Helyszín

Kategória

Braun Ákos

2005

Rotterdam

73 kg

Ungvári Miklós

2002

Maribor

66 kg

Hajtós Bertalan

1998

Oviedo

81 kg

Csősz Imre

1995

Birmingham

abszolút

Nagy Zsuzsa

1991

Prága

61 kg

Tolnai László

1990

Frankfurt

abszolút

Csák József

1986

Belgrád

60 kg

Hajtós Bertalan

1986

Belgrád

71 kg

Tuncsik József

1976

Moszkva

63 kg

 

 
*
 
Kedvencekhez
Tégy a kedvencekhez!
 
Névnap
 
Óra
 
Látogatottság
Indulás: 2007-02-10
 
Hozzászólások
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!